Студенти на Електоротехнички факултет го посетија изложбениот центар на ХЕЦ „Матка“

Студентите на Електротехнички факултет при УГД, заедно со нивниот ментор ас. м-р Далибор Серафимовски, на 10 мај го посетија новоотворениот музејско-изложбен центар на ХЕЦ „Матка“, изграден и отворен за посета од страна на австриската компанија ЕВН. Ова е првиот изложбен Повеќе …

Елзенбах: Важни се стручноста и едуцираноста, а не евтината работна рака

Соработката на Електротехнички факултет при УГД и компанијата „Дрекслмаер“ продолжи со уште едно предавање кое го имаше проф. д-р Јерг Елзенбах пред студентите, од серијата предавања за методите за обезбедување на квалитет.

Енергетски доживувања

Гитаристот – овде, официјалниот видеозаписничар – овде, професорите – овде, сите останати на списокот – овде. Ентузијастички тргнавме на едукативната „екскурзија” за која неуморно прашувавме во текот на овие три години и еве се случи. Навистина се случи. Маршрутата ни Повеќе …

За време на теренската настава, најголем впечаток ми оставија ветерниот парк во Богданци и ХЕЦ „Вруток“

Во моментот кога ги посетивме дуваше ветер со поголема јачина и сите ветерници беа во функција. Со помош на тамошниот инжинер практично го видовме процесот на производство на електрична енергија и имавме можност да влеземе и во самиот столб на Повеќе …

Компанијата „Дрекселмајер“ ја засилува соработката со УГД и со студентите

Проф. д-р Јерг Елзенбах, директор на компанијата „Дрекселмајер“, денеска одржа предавање пред студентите на Електротехнички факултет при УГД и практично заедно работеа на решавање на реални проблеми. Професорот Елзенбах истакна дека студентите имаат одлично теоретско познавање, но за во производствените Повеќе …

Трибина за обновливи извори на енергија

Обновливите извори на енергија беа тема на трибината која на Кампус 2 на УГД се одржа во организација на Советот на млади на Општина Штип. На трибината свое излагање имаше проф. д-р Влатко Чинговски од Електротехнички факултет при УГД, кој Повеќе …