На 1 март 2024 година студентите од трета и четврта година на Електротехничкиот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип реализираа теренска настава под менторство на проф. д-р Тодор Чекеровски,  проф. д-р Влатко Чингоски, проф. д-р Драган Миновски и лаб.  Дарко Богатинов.

Наставата започна во АД МЕПСО, каде што студентите имаа можност да се запознаат со начинот на одржување, планирање и ефикасно управување со електропреносниот систем, преку размена на податоци помеѓу диспечерскиот центар и електроенергетските постројки. Потоа студентите се упатија кон Регулаторната комисија за енергетика, каде што се запознаа со нејзините основни дејности на пазарот со електрична енергија.

Наставата заврши во АД ЕСМ, како најголем домашен производител на електрична енергија, со посета на диспечерскиот центар за координирање и управување со производните објекти преку SCADA систем.

Технички секретар

Елвира Ристова
Тел: +389 032 550 900
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р. Северна Македонија

Студентски прашања

Сања Ристова
Тел: +389 32 550 083
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Секретар

Игор Ефтимов
Телефон: +389 32 550 337
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.