Моторот е управуван со Arduino UNO микроконтролер кој е темелен е на ATmel технологија и има опширна примена во управувањето на чекорните мотори. Има 14 дигитални влезови / излези од кои 6 се користат како 8-битни PWM (pulse-width modulation) излези, а 6 како аналогни влезови. Поседува приклучок за USB кабел и приклучок за напојување. Работи на 16 Mhz. Препорачаното напојување е помеѓу 7 V и 12 V. На излезните пинови може да се добие напон од 5 V или 3.3 V . За управување на моторот потребе е и L298N двоен Н-мост. Со помош од горе наведениот мотор-драјвер може да се управува со два одвоени или со еден двофазен чекорен мотор. Н-мостот управува со моторот преку четири прекинувачи кои се споени со моторот.

Технички секретар

Елвира Ристова
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Сања Ристова
Тел: +389 32 550 083
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Секретар

Весна Конзулова
Телефон: +389 32 550 650
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.