Цел на оваа проектна задача е да се одреди компензационата капацитивност во погони со индуктивни потрошувачи. За потребите на проектната задача се користени микрокомпјутер AtMega328P, смарт Power interfes Pez004  и ЛЦД дисплеј. На Power interfes е поврзан потрошувачот чија компензациона капацитивност треба да се одреди, (во нашиот случај тоа е монофазен мотор со моќност од 350 W). Power interfes е поврзан до микрокомпјутерот со  Rx, Tx магистралата. За потребите на задачата е развиен алгоритам на основа на кој е дизајниран соодветен код. Кодот е upload во микрокомпјутерот. Врз основа на примените податоци од смарт Power interfes и вградениот код, микрокомпјутерот на поврзаниот ЛЦД дисплеј (преку I2C магистралата) испраќа податоци за потребната вредност на капацитивноста. Во нашиот случај за користен мотор од 300 W, на дисплејот се гледа дека потребната компензациона капацитивност треба да е 18,44 микрофаради.

Технички секретар

Елвира Ристова
Тел: +389 032 550 900
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р. Северна Македонија

Студентски прашања

Сања Ристова
Тел: +389 32 550 083
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Секретар

Игор Ефтимов
Телефон: +389 32 550 337
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.